Догори

K2_FriPMEETE_November+0200RNovPMEET_FriPM2014

K2_FriPMEETE_November+0200RNovPMEET_Nov+02005EET21 K2_FriPMEETE_November+0200RNovPMEET_2014EPMR

Перспективи відносин України та Білорусі в нових політичних та економічних умовах

6 листопада в конференц-залі Чернігівської обласної ради аналітичним центром «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» було проведено міжнародну конференцію, присвячену перспективам розвитку міждержавних відносин України та Республіки Білорусь у нових політичних та економічних реаліях. Захід відбувся за підтримки Регіонального Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі.

Участь у роботі конференції взяли представники дипломатичного корпусу, місцевих органів влади, аналітичних центрів, неурядових громадських організацій, а також політичні та економічні експерти України і Білорусі. В рамках заходу були проаналізовані нові виклики та ризики від зміни геополітичної ситуації в Східній Європі, можливості розвитку торгово-економічних відносин між країнами в умовах перебування на різних стадіях регіональної економічної інтеграції різновекторної направленості, а також напрацьовані деякі пропозиції щодо можливих напрямків співробітництва України та Білорусі.

В ході привітального слова менеджер проектів Регіонального Представництва Фонду імені Фридріха Еберта в Україні і Білорусі Маргарита Литвин наголосила, що в нинішніх геополітичних умовах подібні заходи є вкрай важливими та необхідними, оскільки дозволяють представникам обох країн визначити основні перспективи та проблемні аспекти міждержавних відносин і спільно виробити шляхи їх подолання. Саме тому керівництвом Фонду ім. Фридріха Еберта було прийняте рішення підтримати організацію даної конференції.

Презентуючи результати дослідження «Співробітництво Республіки Білорусь і України в нових геополітичних умовах» президент Поліського фонду, член керівного комітету Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, Геннадій Максак наголосив, що за всю історію двосторонніх відносин України і Білорусі з моменту отримання незалежності цими державами двосторонній діалог ніколи не був двостороннім у повному сенсі, оскільки якість офіційної комунікації завжди перебувала у значній залежності від рівня відносин наших країн з Росією і країнами Європейського Союзу та США. Протягом останнього десятиліття у відносинах існувала майже неофіційна установка на пріоритет у економічній сфері, залишаючи на другому плані питання ефективного політичного діалогу. Президент Поліського фонду підкреслив, що Мінськ може стати досить вигідним місцем для проведення переговорів у напрямку співробітництва України і країн Митного Союзу. Цей формат перемовин, на переконання українського експерта, може бути дуже корисним не лише Україні, але і білоруській стороні, оскільки О.Лукашенко може взяти на себе роль неофіційного посередника у відносинах Києва з митною «трійкою». 

За словами радника-посланника Посольства Республіки Білорусь в Україні Ігора Мілідовича, який з офіційних позицій представляв свою країну, основою для розвитку стратегічного партнерства між обома країнами є добросусідські відносини, що історично склалися між народами Білорусі та України. Офіційний Мінськ поважає європейський вибір України та вбачає у цьому можливість підвищити конкурентоспроможність білоруських підприємств на українському та європейському ринках. Дипломат підкреслив, що пріоритетом у політиці Білорусі по відношенню до України завжди залишатиметься двосторонній формат діалогу, який дозволяє найбільш ефективно вирішувати спільні проблемні питання.

В свою чергу, на переконання білоруського незалежного політичного експерта Олександра Федути, на сьогоднішній день для України важливо, щоб нинішній Президент Республіки Білорусь і надалі залишався на своєму посту, оскільки це є певною гарантією збереження добросусідського характеру українсько-білоруських відносин. «З огляду на поступове послаблення позицій Росії у конфлікті з Україною, в середньостроковій перспективі офіційний Мінськ шукатиме варіанти активізації співробітництва з Європейським Союзом»,- відзначив білоруський фахівець.

На думку директора з досліджень ГО «Дискусійно-аналітична спільнота Ліберальний клуб» (Білорусь) Євгенія Прейгермана, з часів отримання незалежності Білорусь поєднує дві стратегії у зовнішній політиці: стратегію «балансування» і стратегію «примикання». Експерт схильний вважати, що нейтральна позиція Мінська щодо нинішніх подій в Україні є своєрідною «подушкою безпеки» у відносинах з Росією, а тому найближчим часом не слід очікувати однозначних заяв керівництва Білорусі стосовно подій на Донбасі.

Під час однієї з секцій конференції обговорювались також питання прикордонного і регіонального співробітництва України та Республіки Білорусь. В ході розгляду цієї теми були висвітлені нині діючі законодавчі та інституційні механізми прикордонної співпраці та особливості співробітництва Чернігівської і Гомельської областей. Окрім того, учасники даної секції торкнулися важливих питань, що пов’язані з економічними та інноваційними інструментами активізації прикордонної і міжрегіональної взаємодії між двома братніми державами. Зокрема, обговорювалися перспективи використання Програми «Україна – Білорусь» в рамках Програми сприяння територіальному співробітництву країн Східного партнерства, яка є практично орієнтованим інструментом посилення прикордонних контактів двох країн і відкриває можливості для визначення та вирішення спільних завдань прикордонних територій.