Догори

K2_SunAMEESTE_September+0300RSepAMEEST_SunAM2015

K2_SunAMEESTE_September+0300RSepAMEEST_Sep+03007EEST00 K2_SunAMEESTE_September+0300RSepAMEEST_2015EAMR

Німецькі експерти залучають українську громадськість до реалізації євроінтеграційної угоди

21 вересня у Чернігові в рамках двостороннього проекту «Громадська школа дієвих практик ЄС» дослідницького центру «Інститут європейської політики» (Берлін, Німеччина) та Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень, за підтримки Федерального Закордонного Офісу Німеччини, пройшла міжнародна конференція «ЄС як на долоні: як Угода про Асоціацію може працювати на Вас».
Після підписання та ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у 2014 році євроінтеграційний процес в Україні відновився, а співпраця з Європейським Союзом стала першочерговим стратегічним пріоритетом зовнішньої політики України та одним з основних факторів її економічної стабільності. Частиною Угоди, яка визначає сферу торгівельних відносин, є Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі.
Цим ключовим питанням приділили значну увагу у своїй промові поважні учасники зібрання - постійний заступник Посла, радник-посланник Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Вольфганг Біндзайль, заступник Міністра Кабінету Міністрів України - директор Урядового офісу з питань європейської інтеграції при Кабінеті Міністрів України Наталія Гнидюк, директор Інституту європейської політики доктор Матіас Йопп та президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Геннадій Максак. 

127

Крім представників місцевих органів влади, широку аудиторію заходу представили громадські організації, а також науковці, адже, за словами європейських гостей, вирішальну роль у здійсненні кроків щодо повноправного членства має саме громадянське суспільство.

128

Відкриваючи конференцію, директор Інституту європейської політики доктор Матіас Йопп, наголосив на важливості проведення злагодженої роботи щодо розповсюдження в суспільстві знань у сфері європейської інтеграції та усвідомлення переваг для України.
Досить детально зупинившись на структурі та змісті Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, німецький дипломат пан Біндзайль зазначив, що постійний діалог із суспільством є ключовим моментом в Угоді. А інвестиційний потенціал України достатньо високий – інвестори лише чекають влучного моменту, щоб вийти на український ринок, оскільки ключовою тут є довіра.
Представниця українського уряду пані Гнидюк назвала Угоду про Асоціацію «Біблією реформ» для України. Вона зауважила, що основними питаннями, над якими наразі працює уряд є конструктивні зміни, які стосуються санітарно-гігієнічних норм, технічних правил і бар'єрів, а також державних закупівель. Проте першочерговим завданням є подолання корупції.
Президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Геннадій Максак зупинився на вирішальній ролі громадянського суспільства та проблемах з політичною волею у практичній площині.
Учасники зібрання дійшли висновку, що процес європейської інтеграції є вулицею з двостороннім рухом - все залежить як від інституцій ЄС, так і внутрішньої динаміки і реформ європейського напрямку в країні, яка зацікавлена у процесі інтеграції до ЄС. Наскільки успішною буде країна в цьому процесі, залежить від різних факторів, політичного консенсусу всередині країни і зовнішньої політики.

130

131