Догори

K2_SatPMEETE_December+0200RDecPMEET_SatPM2015

K2_SatPMEETE_December+0200RDecPMEET_Dec+02006EET21 K2_SatPMEETE_December+0200RDecPMEET_2015EPMR

Міжнародна конференція: європейські та вітчизняні експерти оцінили динаміку економічних реформ в регіонах України в умовах інтеграції до ЄС

18 грудня 2015 року в м. Києві (Premier Hotel Rus, вул. Госпітальна, 4, м. Київ, 01601, Україна) за результатами реалізації проекту «Сприяння країн Вишеградської четвірки в оцінці економічних реформ регіонів України в умовах інтеграції до ЄС» відбулася міжнародна конференція «Оцінка динаміки економічних реформ в регіонах Українив умовах інтеграції до ЄС».

Організатором міжнародної конференції виступив Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень (Чернігів, Україна). Співорганізаторами конференції були Міжнародний центр демократичних перетворень (ICDT) (Угорщина), Фундація українсько-польської співпраці (PAUCI) (Польща), Центр досліджень словацької асоціації зовнішньої політики (RC SFPA) (Словаччина) та Асоціація аналітичних центрів за відкрите суспільство (PASOS) (Чехія). Захід відбувся за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду (Словаччина).

Участь у конференції взяли виконавчий директор Міжнародного Вишеградського фонду Бєата Ячевська, представник політичного відділу Посольства Королівства Нідерландів в Україні Ріні Бюс, директор Фундації українсько-польської співпраці (PAUCI) (Польща) Я н Пєкло,директор з розвитку Міжнародного центру демократичних перетворень (ICDT) (Угорщина) Аннамарія Кекеші,експерт Центру досліджень словацької асоціації зовнішньої політики (RC SFPA) (Словаччина) Гал Жолт,представники європейських та вітчизняних неурядових аналітичних центрів, громадських організацій, вищих навчальних закладів, ЗМІ.

В ході міжнародної конференції відбулося обговорення нинішнього стану економічного розвитку України в контексті європейської інтеграції та нових геополітичних викликів, а також перспектив впровадження економічних реформ в регіонах України в короткостроковій перспективі. Під час заходу прозвучали експертні думки представників країн Вишеградської четвірки щодо прогресу економічних реформ в Україні. Експерти порівняли процес реформ, які свого часу відбулися у їхніх країнах та поступ в Україні, продемонстрували історії успіху та надихнули продовжувати і не здаватися, не зважаючи на очевидні труднощі у нашій державі.

Зокрема, польський експерт Ян Пєкло наголосив, що обговорюючи економіку України та зміни у нашій країні необхадно «враховувати контекст війни на сході, і анексію Криму, політику Росії, яка намагається дестабілізувати не тільки Україну, а й країни Східного Партнерства».За його словами, «для Варшави Україна завжди була в топ-пріоритеті. Польща була однією з перших країн, яка визнала незалежність України». «Засадничо ми віримо, що немає безпечної і процвітаючої Європи без демократичної і вільної України”, - підкреслив пан Я.Пєкло.

В свою чергу експерт зі Словаччини Гал Жолтзакликав українців «ніколи не здаватися на шляху проведення демократичних реформ», навіть зважаючи на складну ситуацію в Україні. «У пізніх дев’яностих у Словаччині ніхто не очікував, що ми будемо “економічним тигром”, що ми приєднаємося до ЄС разом з іншими Вишеградськими країнами, що ми матимемо найвищий економічний розвиток в Європейському Союзі, що ми будемо продукувати мільйон автомобілів на рік», - зазначив пан Г.Жолт.

Крім того, в ході конференції доцентом кафедри теоретичної та прикладної економіки Чернігівського національного технологічного університету Тетяною Зосименко було презентовано результати дослідження динаміки економічних реформ в регіонах України в умовах європейської інтеграції "Індекс євроінтеграційного економічного поступу в Україні". Вказане дослідження проводилось в рамках проекту в 2015 році фахівцями Асоціації регіональних аналітичних центрів.

Експертом було наголошено, що «Індекс євроінтеграційного поступу в Україні являє собою компаративний аналіз показників, що дозволяють оцінити поточний стан регіонів з позиції їх готовності включення у процеси економічної інтеграції з ЄС, а також у перспективі відстежити прогрес регіонів у реалізації цілей входження у єдиний економічний простір країн Європейського Союзу».