Догори

K2_FriPMEESTE_August+0300RAugPMEEST_FriPM2008

K2_FriPMEESTE_August+0300RAugPMEEST_Aug+03005EEST13 K2_FriPMEESTE_August+0300RAugPMEEST_2008EPMR

Чернігівці розчаровуються у політичних партіях та чекають „свіжої крові”: результати опитування

В Чернігові завершується черговий політичний сезон, який був неочікувано бурхливим та суперечливим. І це не зважаючи на те, що згідно з графіком наступні місцеві вибори відбудуться не раніше, ніж за 1,5 роки.

Для того, щоб частково підбити підсумки цього сезону Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень провів соціологічне дослідження, в ході якого було опитано 1100 чернігівців. Вибірка враховувала статево-вікову структуру населення м. Чернігова, яке досягло 18 років. Теоретична похибка вибірки склала 3%. Його результати були презентовані під час круглого столу, що відбувся 22 серпня в конференц-залі готелю „Придеснянський".

Результати опитування свідчать, що мешканці міста все більше розчаровуються в політичних партіях, що представлені в Парламенті та місцевій раді. Зокрема, на запитання „Чи виправдали ваші очікування представники в міській раді, за яких ви голосували на минулих виборах" 34,4% опитаних відповіли, що депутати взагалі не виправдали очікувань. Повністю ж виправдали очікування лише 2,4%. 34,8% опитаних відповіли, що їх опитування були виправдані частково.

Таким чином, більше ніж третина чернігівців фактично розчарувалися в своїх обранців. На думку експертів це пов'язано з тим, що депутати міської ради фактично відірвані від мешканців Чернігова та більше займаються вирішенням особистих, бізнесових чи партійних питань, ніж дбають про розвиток Чернігова та добробут його мешканців. Значну роль зіграла інформаційна кампанія навколо земельних питань, яка активно проводитися в Чернігові протягом останнього року. На тлі незадоволення діяльністю політичних партій, зростає довіра виборців до місцевих неполітичних громадських організацій – так званих „громадських блоків". Половина опитаних (50,5%) переконана у тому, що якщо вони будуть представлені у міській раді поліпшиться процес прийняття рішень в інтересах громади, в той час, як погіршення ситуації можливе на думку тільки 2,1% респондентів.

На питання „Чи розглядаєте ви для себе потенційну можливість проголосувати за громадський блок на виборах до міської ради?" схвально відповіли 50,8% опитаних. Не готові голосувати за громадський блок 22%, а решта поки не визначилися. Під час круглого столу експерти повідомили, що якщо б вибори Чернігівського міського голови відбувалися в серпні, то перемогу на них отримав би чинний мер Олександр Соколов. Свої голоси йому готові віддати трохи більше чверті опитаних – 25,2 %. На друге місце, витіснивши Сергія Кнуренка вийшов Олексій Савченко – 11,7%. У Кнуренка 6% і він зайняв би третє місце. В шістку найпопулярніших чернігівських політиків також ввійшли Віталій Голець, Володимир Лещенко та Микола Звєрєв (від 2,6 до 3,2% відповідно).

Якщо нинішній міський голова зберіг би свою посаду, то склад міської ради змінився б кардинально. Так. Згідно з результатами опитування БЮТ набирає 23,9%, Партія регіонів – 16,2%. Третє місце з 7,3% посів би не представлений сьогодні в міськраді Блок Литвина. Далі йдуть КПУ – 6,1%, Блок „За Чернігів" 5% та НУНС – 4,4%. Експерти Поліського фонду повідомили, що планують і далі проводити і оприлюднювати результати соціологічних досліджень для того, щоб бачити динаміку. Це опитування вони назвали „базовим", як таким, від результатів якого можна відштовхуватися надалі.

Джерело: Пресс служба Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень