Догори

31

бер. 2010

Опубліковано в Новини фонду

Чернігівські експерти: «Стратегія розвитку міста виконується на 50 % від запланованого»

31 березня в прес-клубі "Чиста політика" відбувся "круглий стіл", другий з циклу 5 запланованих публічних заходів обговорення виконання Стратегії розвитку м. Чернігова на 2007-2015 роки. Цього разу учасники обговорили тему "Подальший розвиток інфраструктури міста", яка є другим структурним розділом Стратегії. Участь в заході взяли представники Поліського фонду міжнародних і регіональних досліджень Юрій Вдовенко і Максим Корявець, голова Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» Павло Пущенко, представники ЗМІ та громадськості.


Під час роботи круглого столу були представлені результати громадського моніторингу виконання програмного комплексу Стратегії в напрямку розвитку інфраструктури, а також оприлюднені дані опитування думки мешканців м. Чернігова щодо оцінки рівня задоволеності діяльністю органів міської влади в окремих сферах.


Відкриваючи засідання «круглого столу» голова Чернігівського освітнього центру «Ініціатива» Павло Пущенко нагадав, що завдання спільного проекту чернігівських громадських організації Поліського фонду і Центру «Ініціатива» є громадський моніторинг ефективності виконання «Стратегії розвитку м. Чернігова на 2007 – 2015 рр.» та вироблення рекомендацій для влади щодо покращення впровадження Стратегії.


За словами віце-президента Поліського фонду міжнародних і регіональних досліджень Юрія Вдовенка, друга програма Стратегії розвиту міста, аналіз якої був проведений, торкається кожного жителя міста, оскільки стратегічною ціллю цього напрямку є забезпечення населення якісними послугами житлово-комунального господарства і якісним транспортним забезпеченням.


Як відмітив громадський експерт, завдання в цьому пункті програми розписані через заходи, оцінити які є фактично неможливим. «Доходить до того, що виготовлення проектно-кошторисної документації та розробка певної програми є стратегічним завданням, хоча насправді це можна віднести лише до інструментів виконання стратегічної цілі» - зауважив пан Вдовенко.


Тож озвучені громадські рекомендації чернігівській міській владі щодо ефективнішого виконання Стратегії розвитку міста зводяться до необхідності перегляду, доопрацювання і корекції завдань прописаних в другому компоненті Стратегії, більш чіткого окреслення виконавців цих завдань та методології оцінки.


Підсумовуючи свій виступ Юрій Вдовенко сказав, що як і попередній пункт програми Стратегії розвитку міста, виконується сьогодні міською владою на 50 % від запланованих показників.


Представник Поліського фонду міжнародних і регіональних досліджень Максим Корявець представив звіт за результати опитування громадської думки жителів м. Чернігова методом звітних карток на тему оцінки діяльності міської влади в різних сферах.


Опитування показало, що майже половина жителів міста оцінює економічну діяльність влади як незадовільну. В першу чергу це стосується умов для залучення інвестицій та сприяння розвитку підприємництва. Близько третини чернігівців вважають діяльність влади задовільною – як в економіці в цілому, так і в окремих її напрямах. Найбільш помітні кроки влади щодо розвитку туризму – 15,2 % опитаних цілком ними задоволені. Досить велика частина мешканців – 8 % не вважають себе обізнаними з економічною діяльністю влади в цілому і більше 20 % - в окремих галузях.


Як показало опитування, ситуація в житлово-економічній сфері більш неоднозначна. Так, майже половина респондентів (44,5) вважають діяльність влади у цій сфері незадовільною. Найгірше чернігівці оцінюють розвиток дорожньої інфраструктури – дві третини населення незадоволені роботою керівництва міста в цьому напрямку. Майже така ж оцінка жителями дій влади щодо поліпшення стану житлових будинків – 54,3 % вважають їх незадовільними.


В деяких питаннях думки опитаних розходяться в протилежних напрямках: практично однакова частка задоволених і незадоволених поліпшенням якості питної води в місті. Очевидно, це залежить від району проживання опитаних . найбільш позитивною є оцінка мешканців заходів влади з покращення водо- і теплопостачання, енергозабезпечення, надання транспортних послуг. Незадоволених з цих питань лишається близько 10 – 15 %.


Детальну інформацію щодо громадського моніторингу виконання Програми № 2 «Подальший розвиток інфраструктури «Стратегії розвитку м.Чернігова на 2007 – 2015 рр.» та повний Звіт результатів опитування громадської думки жителів м. Чернігова методом звітних карток можна знайти на сайті Поліського фонду міжнародних і регіональних досліджень www.pfirs.org


Додамо, що даний круглий стіл відбувся за підтримки Міністерства закордонних справ Данії, що була надана через ПРООН та Творчий центр ТЦК.